Historie

Het verhaal van Simon Staadegaard en zonen

 

Van Amerika tot Brabant

Begin 1900 was de Nederlandse landbouwmechanisatiemarkt beperkt en onontwikkeld door gebrek aan specifieke kennis en het kleine aantal landbouwers dat gemechaniseerd was. Toch wist Staadegaard zich vanaf 1933 te ontwikkelen tot regionale branchespecialist. 

Simon Staadegaard hielp middels opgedane kennis uit de Verenigde Staten het kleine aantal Nederlandse gemechaniseerde landbouwers vooruit. Hij ging op pad om hen te voorzien van reparaties en advies. Omdat onderdelen schaars verkrijgbaar waren maakte Simon gebruik van onderdelen van slooptractoren die hij her en der kocht.

Door zijn vlotte aanpak en toenemende kennis groeide het bedrijf snel en nam het aantal klanten toe. Eind jaren veertig had Simon klanten door heel Nederland en België. Een groter bedrijfspand was genoodzaakt en daarom kocht Simon in 1950 een pand in de Dorpsstraat in Lieshout. Midden in het centrum van dit Brabantse dorp kon de bedrijfsvoering weer volop zijn gang gaan. Niet lang daarna  werd door de familie Staadegaard dan ook besloten te starten met de verkoop van huishoudelijke artikelen.

Na enkele jaren werd besloten om een nieuwe loods aan het pand in de Dorpsstraat te bouwen. Een hele aanwinst welke in de zomer van 1966 klaar was. Ondertussen bleef familie Staadegaard door hun gedrevenheid en branche ontwikkelingen investeren in de toekomst. In 1965 waren zij in het bezit van een boerderij aan de Beekseweg in Lieshout welke later gesloopt en plaats maakte voor de nieuwe showroom.

Daf Staadegaard bedrijfsauto

Gebroeders Simon en Dirk Staadegaard

Simon Staadegaard

(v.l.n.r. Oprichter Simon Staadegaard, Team Staadegaard, Pand aan de dorpsstraat in Lieshout)

John Deere

De markt bleef groeien en meer dan ooit van te voren was er behoefte aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Staadegaard kon hier met het merk John Deere perfect aan voldoen. Vanaf 1969 waren zij verkoper van tractoren en landbouwmachines van dit exclusieve merk. Ruim 40 jaar later zijn zij nog steeds trotse dealer binnen regio Brabant!

Grondverzet

Vanuit gerelateerde kanten uit de markt ontstond een steeds grotere vraag naar efficiënte manieren van het verzetten van grond. Dat werd handmatig gedaan, met kabelkranen of met behulp van hydraulische kranen die op tractoren waren gemonteerd. Een mobiele graafmachine was daarom een welkome machine bij veel bedrijven. Staadegaard verdiepte zich in de vraag en ondernemend van nature startte zij met de verkoop, reparatie en onderhoud van grondverzetmachines in 1968.

Overnames en showrooms

Door de rappe groei binnen meerdere markten was er eind jaren zeventig wederom een golf van  uitbreiding. Op meerdere plaatsen werd gebouwd en overnames gepleegd. Naast een overname in Buggenum werd besloten om op het industrieterrein in Haelen te bouwen. De 5.200 m2 tellende nieuwbouw werd in 1979 opgeleverd. In 1980 gingen voor de eerste keer de deuren open bij de nieuwbouw in Lieshout. In totaal 8.000 m2 showroom, werkplaats, magazijn en kantoor. Vanaf de oude locatie in de Dorpstraat een kleine afstand, echter voor het bedrijf een grote sprong vooruit.

Begin jaren ‘80 bestond Staadegaard 50 jaar. Dit jubileum en de positieve toekomst visie werd door Dirk, Piet, Arie en Jan Staadegaard goed gevierd. Samen met de medewerkers stonden zij zelfverzekerd klaar voor de toekomst. Door de jaren heen had Staadegaard zich veel verschillende disciplines eigen gemaakt, waaronder de kennis van zelfrijdende hakselaars waarvan er vanaf de jaren zeventig honderden van zijn verkocht, onderhouden en gerepareerd. Een brok ervaring en  kennis waar nog steeds wereldwijd gebruik van wordt gemaakt.

(v.l.n.r. Simon Staadegaard en Karien Staadegaard op locatie Lieshout, Bedrijfsbus Haelen, één van de eerste beurzen in Liempde) 

Derde generatie

Vanaf 2005 staat de derde generatie aan het roer. Uiteraard worden nieuwe mijlpalen bereikt zoals de start van een geheel nieuwe bedrijfsunit Tuin, Park en Golfbaan machines in 2010. Een logisch stap met de jarenlang opgedane kennis en ervaring in gerelateerde markten. Nog geen jaar later wordt Staadegaard door John Deere uitgekozen als één van de acht officiële, exclusieve dealers in Nederland. 

Toekomstvisie 

In 2011 is de firma M. Grooten Euregiotrac BV overgenomen. Inmiddels is het in Simpelveld (L) gelegen bedrijf ook volwaardig lid van de Staadegaard groep. Begin 2016 is de nieuwe service vestiging in Wijchen geopend, een van de acties om onze klantenservice te optimaliseren in werkgebied van Gelderland en waarin we voor de regio Kesteren samenmwerken met Vlastuin meachanisatie. Naast Brabant en Limburg zijn wij nu dus ook actief in Gelderland om elke behoeften op het gebied van landbouw, tuin, park en golfbaan machines te voorzien. 

Zoals u heeft kunnen lezen blijft Staadegaard zich vanuit het oogpunt van de klant ontwikkelen. Het leveren van kwaliteit van het hoogste niveau loopt als rode draad door de bedrijfsvoering, al sinds Simon Staadegaard in 1933 het bedrijf startte. Wij zijn niet van plan hier ooit van af te stappen en blijven succesvolle samenwerkingen garanderen. Wilt u hier ook gebruik van maken? Kom dan snel in contact met ons!

Simon Staadegaard

Simon Staadegaard, directeur