Complimenten voor de Roberine F5 klepelmaaier

26 mei

Complimenten voor de Roberine F5 klepelmaaier

26 mei

Onlangs schafte groenvoorziener Engelen Groen Uden twee Roberine R5-maaiers aan. ‘Een sterke machine met veel capaciteit’, vertelt Stephan Marcusse.

Auteur: Karlijn Klei – Vakblad Stad & Groen

Het was de eerste keer dat de groenvoorziener met Roberine en John Deere-dealer Staadegaard in zee ging. ‘Zo’n klepelmaaier leek me een goed idee, vertelt Marcusse van Engelen Groen. Eerder probeerde Engelen dergelijke maaiers al, maar die waren niet vijfdelig en daarmee wat te smal. De vijfdelige Roberine F5 is dat zeker niet.

Marcusse is tevreden met de machines. ‘Het is een krachtig apparaat met veel capaciteit. Daarbij geeft hij een heel mooi maaibeeld.’ Een minpuntje vinden ze bij Engelen Groen de draaicirkel c.q. wendbaarheid van de F5. Met een cirkelmaaier, zo stelt Marcusse, zijn de ‘moeilijke plekken’ toch wat eenvoudiger te bereiken.


Stephan Marcusse Engelen Groen

Zelfrijdende klepelmaaier
Roberine kwam in 2017 voor het eerst met een zelfrijdende klepelmaaier, nadat voor hem Ransomes en Toro al een dergelijke machine op de markt hadden gebracht. Er was van meet af aan veel interesse in dit nieuwe concept machines, maar de kinderziektes waren ook talrijk. Een klepelmaaier is toch een andere kopje thee dan een cirkel- of kooimaaier. Het belangrijkste probleem bij veel eerdere zelfrijders was een gebrek aan capaciteit.

Het grote voordeel van deze F5-machine is het maaibeeld. Waar een kooimaaier snel plukken gras op de mat achterlaat als het gras te hoog of te nat is en een cirkelmaaier het gras ook niet altijd optimaal verdeelt, verdeelt een klepelmaaier het gras perfect over het gemaaide deel. Maar dit vergt natuurlijk wel de nodige power.

“Het grote voordeel van deze F5-machine is het maaibeeld”  – Stephan Marcusse

Slijpen
Een andere positieve gebruiker van de machine is Eddie van der Stappen van de Bossche Weener XL. Van der Stappen is ronduit positief over zijn Roberine F5 en wil met de lezers van dit blad zelfs een tip delen om de klepels scherp te houden. Een maaibeeld staat of valt ook hier met scherpe klepels en het is veel werk om alle klepels van het ronsel af te halen en deze dan te slijpen. Daarom klemt Van der Stappen de klepel met een tang vast en slijpt de klepel met een lamellenschijf. Een fluitje van een cent, aldus Van der Stappen


Eddie van der Stappen van Weener XL

Met de griptang slijpen van de klepels van Roberine F5 zelfrijdende klepelmaaier. 

 

Wij danken NWST voor het schrijven van deze recensie over de Roberine F5 klepelmaaier.

Vind hier meer informatie over de Roberine maaiers.