Heggenschaar slijpen? Zo doet u dat!

15 juli

Heggenschaar slijpen? Zo doet u dat!

15 juli

Een mooie strakke heg of perfect gesnoeide sierbomen, dat kan alleen met een deugdelijke heggenschaar. Minstens zo belangrijk voor het resultaat is de scherpte van de messen. Na intensief gebruik kunnen de messen van uw heggenschaar bot worden. Dit komt met name door hars en andere sappen uit het geknipte groen.

Heeft u een heggenschaar die na verloop van tijd niet meer optimaal snoeit? Grote kans dat de messen bot zijn! Wij leggen u uit wat u kunt doen wanneer uw heggenschaar bot is.

De oplossing voor botte heggenschaarmessen

Indien uw heggenschaar bot is, zijn er twee dingen die u kunt doen. Óf u slijpt uw heggenschaar zelf óf u brengt de machine langs bij een onderhoudsbedrijf voor tuin- en parkmachines.

Indien uw heggenschaar al wat ouder is, raden wij de laatste optie aan, zodat u de heggenschaar grondig na kunt laten kijken op eventuele gebreken.

Wanneer de heggenschaar slijpen?

Een exact moment waarop u het beste uw heggenschaar kunt slijpen is moeilijk te bepalen. Zeker is wel dat u actie moet ondernemen op het moment dat u merkt dat het resultaat van het gereedschap minder begint te worden.

Last van vastzittende takken in uw heggenschaar?

Heeft u tijdens het snoeien last van vastzittende takken in uw heggenschaar? Dat wil niet altijd zeggen dat de messen van de machine al bot zijn. De messen blokkeren waardoor u volgende takken niet meer goed kunt snijden en deze ook weer vast komen te zitten tussen de messen. Het resultaat oogt rafelig en daarmee erg slordig.

De oorzaak en oplossing van vastzittende takken

Door veelvuldig gebruik wordt de afstand tussen de twee rijen messen te groot, wat duidt op slijtage van de afstandhouders van de snijmessen. Hierdoor kan er te weinig weerstand worden uitgeoefend op de messen en daarmee op de takken.

Mocht dit bij u het geval zijn dan raden wij aan om naar een gespecialiseerd bedrijf te gaan, zoals Kraakman Staadegaard B.V. Een professional stelt de afstandhouders opnieuw af of vervangt ze door nieuwe.

Waarom is het slijpen van de heggenschaar belangrijk?

Waarom is het belangrijk om uw heggenschaar te slijpen? Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Enerzijds is het periodiek slijpen van uw heggenschaar nodig voor een mooier resultaat met snoeien. Anderzijds bevordert het slijpen van de messen ook de levensduur van uw machine.

Hoe botter het mes, hoe harder de machine moet werken en des te meer brandstof of energie er nodig is. Op een gegeven moment zal er meer weerstand op de messen komen, waardoor de bewegende delen van de machine warmer zullen worden om te kunnen blijven presteren. Dit wilt u natuurlijk voorkomen en daarom is het van belang om uw heggenschaar op zijn tijd te slijpen.

Heggenschaar

Stappenplan: Zelf uw heggenschaar slijpen

Als u een beetje handig bent dan is het slijpen van een heggenschaar prima zelf te doen. Neem een vijl* en slijpsteen ter hand en volg onderstaande stappen.

  1. Zorg dat het benzinekraantje dicht staat of dat de accu is losgekoppeld
  2. Verwijder de mesbeschermer
  3. Maak de messen vrij van eventueel groenafval
  4. Controleer de afstand tussen de messen (deze moet minimaal zijn)
  5. Gebruik de vijl om de messen te slijpen. LET OP: vijl altijd met de mesrichting mee
  6. Draai de heggenschaar om, zodat u ook de andere kant kunt slijpen
  7. Zorg met de slijpsteen dat u de bramen/vijlresten op de messen verwijdert, zodat ze weer glad zijn.
  8. Monteer de mesbeschermer weer en smeer de messen in met een harsoplossend smeermiddel
  9. U kunt weer zorgeloos aan de slag met een scherpe heggenschaar!

*In plaats van een vijl kunt u ook slijpen met een slijptol of slijpschijf. Maak in dat geval wel gebruik van een veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen.

Heggenschaar laten slijpen?

Wilt u het slijpen van uw heggenschaar liever uitbesteden? Ga dan langs bij een onderhoudsbedrijf voor tuin- en parkmachines. Op de vestigingen van Kraakman Staadegaard B.V. hebben we professioneel uitgeruste werkplaatsen met vakbekwame monteurs. Zij helpen u vanzelfsprekend graag verder.

Komt u tot de conclusie dat u toe bent aan een nieuwe heggenschaar? Bekijk dan zeker onze EGO heggenscharen. In onderstaande video wordt meer over deze heggenscharen verteld.