Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier? 9 tips

8 september

Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier? 9 tips

8 september

Een grasmaaier is een machine die u niet het hele jaar door gebruikt. Normaalgesproken wordt er van maart tot en met oktober gemaaid om te kunnen genieten van een mooie grasmat. Het winterseizoen is dan ook een perfect moment om onderhoud te plegen aan uw zitmaaier, loopmaaier of robotmaaier.

De monteurs van Kraakman hebben in de loop der jaren talloze onderhoudsbeurten en reparaties uitgevoerd. Op basis van deze ervaring geven we u dan ook graag wat tips voor het onderhoud van uw grasmaaier. Naast de jaarlijkse onderhoudsbeurt zijn er namelijk ook enkele onderhoudsklusjes die u gemakkelijk zelf kunt doen.

Benieuwd hoe u uw grasmaaier het beste kunt onderhouden? Lees hieronder onze tips.

1.    Laat jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren

De eerste tip is wellicht wat voor de hand liggend, maar we willen het toch nog even benadrukken: Laat jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren. Frequent onderhoud verlengt de levensduur van uw grasmaaier en beperkt stilstand op de momenten dat u wilt maaien.

Regelmatig onderhoud voorkomt op de lange termijn onnodige en vaak kostbare reparaties en zorgt ervoor dat u altijd een betrouwbare machine hebt.

De beste periode voor een onderhoudsbeurt is de winter, omdat de grasmaaier dan niet gebruikt wordt. Deze onderhoudsbeurt wordt ook wel een winterbeurt wordt genoemd.

2.    Slijp regelmatig de messen van uw grasmaaier

Slijp regelmatig de messen van uw grasmaaier waardoor u scherp aan de start staat bij de aanvang van het maaiseizoen. Scherpe maaimessen zorgen niet alleen voor een perfect maaibeeld, maar ook voor een langere levensduur van de motor.

Door een goede conditie van de messen hoeven bewegende delen, zoals de aandrijving, minder hard te werken. Dit komt doordat de scherpe messen het gras gemakkelijk afsnijden en er daardoor minder weerstand op de motor en andere bewegende onderdelen is.

Het slijpen van messen is overigens prima te combineren met de onderhoudsbeurt. Geef dit altijd aan bij het plannen van de winterbeurt.

Onderhoud grasmaaier messen

Afbeelding: Messen worden geslepen op een professionele slijpbank

3.    Gebruik originele onderdelen voor een langere levensduur

Het gebruik van originele onderdelen klinkt vaak als een dure oplossing, maar niets is minder waar. Met originele onderdelen bent u er zeker van dat de onderhoudswerkzaamheden in de kortst mogelijke tijd wordt uitgevoerd. Tijdens de montage past alles namelijk perfect in elkaar.

Bovendien verhoogt het gebruik van originele onderdelen de betrouwbaarheid van de machine. Het houdt de prestaties van uw gazonmaaier op peil en in veel gevallen vervalt de garantie niet*. Kortom: ook originele onderdelen dragen bij aan een langere levensduur van uw grasmaaier.

* Informeer voor geldende garantievoorwaarden bij het bedrijf waar u de machine hebt gekocht.

Onderhoud grasmaaier originele onderdelen

Afbeelding: Het magazijn van een van de vestigingen van Staadegaard, met daarin allerlei originele onderdelen.

4.    Gebruik ASPEN brandstof bij de laatste maaibeurten

Gebruik ASPEN brandstof bij de laatste maaibeurten van het jaar en laat deze in de tank zitten. ASPEN brandstof voorkomt namelijk startproblemen als de machine in de winterperiode lang heeft stilgestaan. Bij de eerste maaibeurt van het nieuwe maaiseizoen zal de maaier gewoon weer gemakkelijk starten.

Lees meer over het gebruik en de werking van ASPEN brandstof.

5.    Maak het maaidek regelmatig schoon

Het kan voorkomen dat gras zich gaat nestelen in het maaidek en zich hier ophoopt. Dit kan op termijn zorgen voor weerstand op de maaimessen en het opvangsysteem. Maak het maaidek daarom regelmatig schoon.

Zorg ervoor dat de maaier op een stevige ondergrond staat als u het maaidek wilt schoonmaken. Zet de maaier schuin, bijvoorbeeld met twee wielen op een stoeprand of verhoging, zodat u er makkelijk bij kunt.

Het schoonmaken van het maaidek kan met de hand of met een borstel. Bij hardnekkig genestelde grasresten biedt een hogedrukreiniger uitkomst. Zorg er altijd voor dat de motor en messen zijn uitgeschakeld tijdens dit klusje.

Onderhoud grasmaaier maaidek schoonmaken

Afbeelding: Maak het maaidek van de gazonmaaier regelmatig schoon

6.    Controleer het oliepeil voor optimale prestaties

Heeft u een viertakt grasmaaier? Dan verbruikt deze naast brandstof ook olie. Controleer in dat geval regelmatig het oliepeil. Haal de dop van de olietank en controleer met de peilstok het niveau van de olie. Als deze te laag staat, raden wij u aan deze bij te vullen voordat u gaat maaien.

Is de olie erg vuil en donker van kleur? Tap dan de olie af en vul het oliereservoir af met nieuwe olie.

7.    Controleer en reinig het luchtfilter

Bij het gebruik van uw gazonmaaier kan na verloop van tijd de luchtfilter dicht gaan zitten. Hierdoor verliest de motor vermogen en loopt de gazonmaaier niet optimaal. Haal het luchtfilter uit uw maaier. Meestal kunt u het filter schoonmaken door deze met lucht schoon te spuiten.

Weet u niet waar de luchtfilter zit? Lees dan de gebruikershandleiding die bij uw machine is meegeleverd.

8.    Berg uw maaier op wanneer deze niet wordt gebruikt

Wordt uw maaier niet gebruikt? Zorg dan dat uw grasmaaier droog en stofvrij wordt opgeborgen, zowel in het maaiseizoen als in de winterperiode. Vocht kan namelijk zorgen voor oxidatie, wat uiteindelijk tot schade kan leiden.

Bergt u de maaier voor langere tijd op? Zorg dan dat de maaier wordt afgedekt met bijvoorbeeld een doek of hoes.

9.    Laat onderhoud uitvoeren door professionals

Breng uw gazonmaaier naar een professioneel onderhoudsbedrijf. Monteurs hebben veel ervaring met het onderhoud van tuin- en parkmachines en weten precies waar ze op moeten letten.

Komen er reparaties voort uit de onderhoudsbeurt? Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar besteed dit uit. Hiermee bespaart u een hoop tijd en moeite, want een ervaren monteur heeft uw machine in een mum van tijd gerepareerd.

Bovendien beschikt een professional over het juiste gereedschap, werkplaatsuitrusting en een snelle onderdelenvoorziening. Zo kunt u altijd rekenen op betrouwbaar onderhoud en reparatie.

Een onderhoudsbeurt of winterbeurt plannen?

De monteurs van Kraakman staan voor u klaar om met de grootste zorg uw grasmaaier of te onderhouden. Onze vakmensen hebben ruime ervaring met het onderhouden en repareren van tuin- en parkmachines, zowel voor de particulier als de groenprofessional.

Bekijk onze pagina over winteronderhoud voor meer informatie of neem telefonisch contact op met een van onze vestigingen. U kunt ook direct een onderhoudsbeurt inplannen via de knop ‘Plan Onderhoud’ boven in het menu.