Hout versnipperen en composteren: doe het direct zelf

4 maart

Hout versnipperen en composteren: doe het direct zelf

4 maart

Bij het verwerken van tuinafval, bijvoorbeeld het versnipperen van hout, komen vaak een aantal vragen om de hoek kijken. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen hakselen en versnipperen? Ook over het composteren van versnipperd hout ontvangen wij regelmatig vragen. In deze blog leggen wij u daarom stapsgewijs alles uit over het versnipperen van tuinafval en het composteren.

Dit is het verschil tussen snipperen en hakselen

Versnipperen en hakselen van tuinafval. Veel mensen gebruiken de termen door elkaar en zijn zich niet bewust van de grote verschillen. Toch zijn die er wel degelijk.

Laten we starten met de versnipperaar. Een versnipperaar is in het algemeen geschikt voor het versnipperen van hout. De versnipperaar, ook wel chipper genoemd, slaat altijd dwars op de vezel van de tak. De vezels blijven intact. Hierdoor krijgt u gladde stukjes hout van ongeveer één centimeter. De snippers zijn vlak en daardoor een goede bodembedekker. Op deze manier krijgt onkruid minder kans om te woekeren. Is er een nadeel? Jazeker. De afbreekbaarheid van de snippers. Door de gladde vlakken van de snippers breken ze wat traag af.

Een hakselaar werkt duidelijk anders dan een versnipperaar. De machine splijt de vezelstructuur open en snijdt in de lengterichting. Dit gehakselde hout is ideaal voor compost, want het composteert veel sneller. De ontbinding gaat gewoonweg sneller. Bovendien stimuleert het de biodiversiteit. Ook is het goed voor het bodemleven in uw grond. Tuinafval hakselen is met een hakselaar geen enkel probleem.

Welke machine voor het versnipperen van tuinafval?

Nu weet u het verschil tussen hakselen en versnipperen. U kunt misschien niet wachten om de borders in uw tuin te bedekken met snippers. Maar voor welke machine moet u gaan? Om u wegwijs te maken door het doolhof van versnipperaars nemen wij de verschillen tussen particuliere en professionele versnipperaars onder de loep.

Particuliere versnipperaars vs professionele versnipperaars

Voor een particulier volstaat een versnipperaar die een takdikte van 3 tot 16 cm baas kan. De opvangzak en het gewicht zijn anders dan bij professionele versnipperaars. Een capaciteit van 6 kruiwagens is het minimum bij versnipperaars voor particulieren. Denk bijvoorbeeld aan een Eliet versnipperaar, op brandstof of elektrisch aangedreven, die zeer geschikt is voor particulieren. Takken versnipperen en bladeren versnipperen? Dat is een fluitje van een cent voor deze machines.

ELIET hout versnipperaar

De versnipperaars voor professionals zijn logischerwijs zwaarder. Met een VanDaele versnipperaar verwerkt u groenafval en takken tot een dikte van 40 centimeter. Deze machines lopen op benzine of diesel. Uiterst geschikt voor bijvoorbeeld dikke takken van bomen versnipperen. Vaak zijn deze machines bij hoveniers te zien op aanhangers of als verlengsel van een aanhanger.

VanDaele hout versnipperaar

Ziet u door het uitgebreide aanbod niet direct uw ideale versnipperaar? Of heeft u vragen over de aanschaf van een hakselaar? Dit horen wij vaker en is absoluut niet vreemd.

Wij helpen u graag verder met concreet advies. Onze verkoopspecialisten zitten daarom klaar om uw vragen te beantwoorden.

Zo kunt u tuinafval versnipperen

Als het goed is, heeft u nu een beter beeld van de verschillende hakselaars en versnipperaars. Heeft u een machine op het oog? Dan is het tijd om u te verdiepen in het gebruik van de machine. Nee, het is geen moeilijke klus, maar het is goed te weten welke stappen u moet volgen. Wij leggen het u graag uit in 4 eenvoudige stappen:

  1. Zorg eerst dat de versnipperaar op een stabiele, vlakke ondergrond staat. Dit is essentieel, want zo voorkomt u vervelende verrassingen.
  2. Leg de takken en ander tuinafval naast de machine. U legt op deze manier geen grote afstanden af en werkt effectief.
  3. Zet de machine vervolgens aan en druk de takken geleidelijk de machine in.
  4. Wanneer u klaar bent, drukt u de versnipperaar direct uit. Vervolgens haalt u de bak met houtafval en/of tuinafval uit de machine. Deze bak leegt u gemakkelijk in de groencontainer of u gebruikt het tuinafval als compost.

Stel dat u alles heeft versnipperd en er ontstaat een mooie berg met tuinafval. Dan heeft u meerdere opties. Of u gooit het tuinafval weg of u kiest voor composteren. Onze voorkeur gaat uit naar de laatste optie. Waarom? Dat leggen we in de volgende paragraaf uit.

Waarom tuinafval composteren?

Na het versnipperen, blijft u zitten met tuinafval. Weggooien is zonde. Het tuinafval is nuttig voor uw tuin. Maak hier eenvoudig compost van.

Compost voedt het bodemleven, verrijkt de bodem en beschermt de planten tegen ziektes. Grasmaaisel, blaadjes, takjes en twijgen, strooisel kunt u prima composteren. Wees wel kieskeurig in wat u composteert. Potgrond hoort bijvoorbeeld niet thuis in compost.

Composteren is het werk van schimmels, bacteriën en kleine compostdiertjes. Maak het ze makkelijk en zorg daarom altijd voor een luchtige en vochtige mix. Droog materiaal composteert niet. Zo’n mix is makkelijk te maken met bijvoorbeeld een gieter met fijne sproeikop. Geen gieter, maar wel een tuinslang bij de hand? Geen probleem!

Wat heeft u verder nodig bij tuinafval composteren?

Bent u van plan regelmatig te composteren? Maak dan een keuze tussen compostvaten en compostbakken. Compostvaten zijn uiterst geschikt voor kleine tuinen. Ze zijn tonvormig of hoekig. Het afval doet u bovenaan in het vat. Onderaan is de oogst aan compost te vinden.

Heeft u veel tuinafval of een grote tuin? Dan zijn compostbakken de ideale keuze. Twee of misschien drie bakken voldoen. Om de paar maanden schept u het gecomposteerde materiaal naar een andere bak. De vrijgekomen bak gebruikt u voor nieuw tuinafval.

Nu kunt u aan de slag met tuinafval versnipperen

Nu weet u alles over het versnipperen en hakselen van hout. Ook kunt u nu zelf composteren. Tuinafval heeft zo een nuttige functie. Bent u klaar om tuinafval te versnipperen? Of u heeft behoefte aan meer informatie? Neem dan direct contact met ons op.