Wat is mulchen?

17 maart

Wat is mulchen?

17 maart

Mulchen betekent het toedekken van de bodem met organisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan versnipperd gras, bladeren, compost, houtresten of boomschors. In deze blog vertellen we wat de voor- en nadelen van mulchen zijn, wanneer u het beste kunt mulchen, hoe dik de laag moet zijn en welke machines u het beste kan gebruiken. Zo is uw tuin straks klaar voor ieder seizoen.

Organische materialen

Tuinresten zijn organische materialen en zitten vol met waardevolle voedingsstoffen. Bij mulchen stellen de tuinresten de voedingsstoffen opnieuw ter beschikking voor de bodem. Het beschermt uw tuin tegen kou en warmte. Daarnaast heeft u minder volle afvalzakken met gras- en tuinresten. Een waardevolle, natuurlijke ingreep.

Wanneer kan je het beste mulchen?

Het mulchen van gras kan in principe het hele jaar door, maar om bodemverstikking te voorkomen is het wel belangrijk dat er dan regelmatig geverticuteerd wordt.

Het mulchen van de bodem rondom planten doe je bij voorkeur eenmaal in het najaar en eenmaal in het voorjaar. Doe dit altijd op een vochtige grond. In de winter beschermt mulchen tegen de kou, doordat de vorst minder doordringt in de grond. En bij fikse regenbuien slaat de grond, door het mulchen, niet dicht. In de zomer beschermt een mulchlaag juist tegen uitdroging tijdens warme, zonnige periodes. De mulchlaag zorgt er namelijk voor dat het vocht minder snel onttrekt. Uw tuin heeft hierdoor ook minder water nodig. Direct een mooie manier om het waterverbruik in Nederland te beperken.

De voordelen van mulchen:

  • Het beschermt de bodem in de zomer tegen uitdroging tijdens zonnige periodes
  • Het beschermt de bodem in de winter tegen kou en vorst
  • Minder waterverspilling – vocht wordt beter behouden in de bodem
  • Minder last van onkruid en mosgroei
  • Geen volle afvalzakken met gras- en tuinresten meer

De nadelen van mulchen:

  • Te grote hoeveelheden mulch kunnen het gazon verstikken
  • Er mag maximaal 2,5 tot 4 cm gras gemaaid worden, fijn genoeg om snel te composteren
  • De versnipperde tuinresten kunnen zich sneller verspreiden in uw tuin

Hoe dik moet de laag zijn?

Over het algemeen geldt: hoe fijner de mulch, hoe dunner de laag. Gebruikt u gras dan raden wij een maximale dikte van 5 centimeter van dunne laagjes aan. Stro kan prima een dikte van 10 centimeter hebben. Probeer te voorkomen dat de mulchlaag te dik is, dan kan er schimmel ontstaan.

Hoe werkt mulchen met een mulchmaaier?

Een mulchmaaier maait het gras, om het vervolgens te versnipperen tot fijne deeltjes. Deze deeltjes worden door de luchtstroom gelijkmatig in uw gazon gedrukt. De overgebleven snippers zitten boordevol voedingsstoffen. Bijkomend voordeel is dat volle compostbakken met gras- en tuinresten verleden tijd zijn. Maai het gras op momenten dat het niet te vochtig is.

Extra tip
Laat het gras op uw gazon niet te lang worden, dan wordt de mulchlaag te dik en kan het gaan rotten. Te laat met maaien? Vang dan het gemaaide gras eerst een keer op.

Machines voor het mulchen

Hieronder vertellen we meer over machines die u kunt gebruiken voor het mulchen.

Mulchmaaiers

Mulchmaaiers zijn ontworpen om uw gras kort en klein te maaien. Eigenlijk kunt u het zien als een grasmaaier met mulchfunctie. Hiermee wordt het gemaaide gras direct uitgestrooid als voeding voor uw gazon. Dit betekent een reductie van uw kunstmest, minder tuinafval en de hark kan in uw schuur blijven staan.

Hakselaar

De herfst is het ideale seizoen om de tuin even flink te snoeien. Met een hakselaar maakt u van het snoeiafval, zoals takken, perfect mulchmateriaal. Strooi het over uw sier- of moestuin en uw tuin is klaar voor de koudere temperaturen.

Verticuteermachines

Om uw gazon in de juiste conditie te houden is een verticuteermachine onmisbaar. Het voorkomt dat het gras te weinig lucht krijgt of dichtgroeit door dood gras of mos. Met een verticuteermachine blijft uw gras in topconditie.

Nog vragen over mulchen? Wij helpen graag!

Hopelijk weet u na het lezen van onze blog alles over mulchen. Mocht u nog vragen hebben, stel ze dan gerust. Neem contact op met een van onze specialisten of kom langs bij een van onze vestigingen. Onze medewerkers staan voor u klaar.