Wat is verticuteren? Wij leggen het uit en geven je tips

24 mei

Wat is verticuteren? Wij leggen het uit en geven je tips

24 mei

‘Je moet je gras verticuteren om je gazon jaar in jaar uit mooi (groen) te houden’ zult u vast wel eens gehoord hebben. Maar wat is verticuteren eigenlijk en waarom zou u dit moeten doen? Lees verder voor tips en informatie en ontdek wat u (misschien) nog niet wist over verticuteren.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een moeilijk woord voor het weghalen van de zogenaamde viltlaag die na verloop van tijd in uw gazon groeit. Met viltlaag worden de mossen en het dode gras in het gazon bedoeld. Dood gras ontstaat voornamelijk door achtergebleven gras bij het maaien met een mulchmaaier.

Heeft u écht groene vingers? Dan kunt u natuurlijk handmatig verticuteren door uw gras te inspecteren op mos en dood gras om dit er vervolgens uit te trekken. Echter kost dit nogal wat tijd en is het wellicht niet de leukste klus bij het tuinieren. Verticuteren kan ook met hark worden gedaan, maar ook dit vergt ondanks dat u tamelijk rechtop kan blijven staan, toch een behoorlijke lichamelijke inspanning. Verticuteren gaat een stuk makkelijker én sneller met een verticuteermachine.

Waarom verticuteren met een verticuteermachine?

De verticuteermachine biedt écht uitkomst voor de liefhebber van groen gras! Inderdaad….groen gras is een pleonasme, maar dat benadrukt wél het resultaat van verticuteren. Enfin, even terug naar de verticuteermachine: wat doet deze?

Een verticuteermachine gaat het verder ontstaan van mosgroei en vilt tegen. Als u dit ongewenste groen niet verwijderd van uw gazon worden licht, lucht én water tegengehouden waardoor uw grasmat minder gezond en groen is. Al voortduwend snijden de messen van de verticuteermachine de wortels van dit ongewenste groen door. In een mum van tijd is dit karwei geklaard, waarna u vervolgens met een gewone hark het vilt en mos uit de grasmat verwijdert.

Het voordeel? Uw gazon wordt weer vitaal én groener, want de elementen der natuur (licht, lucht en water) kunnen weer makkelijk bij de bodem komen.

Tips bij het verticuteren

  • Ga geen jong gras verticuteren. – Jong gras is namelijk nog niet diep genoeg geworteld, waardoor u ongewenst schade kan aanrichten aan uw gazon.
  • Een grasmat die 3 jaar of ouder is, kunt u verticuteren zonder schade aan te richten.
  • Maai in het begin van het seizoen eerst een paar keer het gras voordat u gaat verticuteren.
  • Maai het gras tot ongeveer 4 centimeter hoog – Zo kunnen de messen van de verticuteermachine beter bij de wortels van het mos en vilt en dat komt het resultaat ten goede!
  • Ga bij voorkeur verticuteren met een droge bodem. – De sneden van de messen blijven zo het langst open voor licht/lucht/water en is er minder weerstand op de machine.

De verticuteermachines van John Deere zijn van hoge kwaliteit door jarenlange doorontwikkelde en bewezen techniek. Kiest u voor een elektrisch aangedreven verticuteermachine of toch liever één waar u de geur van benzine kunt ruiken?

Meer weten over onze verticuteermachines? Bezoek dan één van onze vestigingen in Lieshout, Haelen, Wittem of Wijchen.