Welke kettingzaag kiezen voor uw klus? Ons advies per situatie

13 januari

Welke kettingzaag kiezen voor uw klus? Ons advies per situatie

13 januari

Een kettingzaag is ontzettend handig, of u nu een professional bent en er een nodig heeft voor uw werk, of een particulier die met een kettingzaag de tuin wil onderhouden. Het aanbod van kettingzagen is enorm: van groot tot klein, met een accu, op benzine of elektrisch. Maar welke kettingzaag moet u kiezen? In deze blog leggen we uit welke kettingzaag het meest geschikt is voor uw situatie.

Verschillende aandrijvingen voor uw kettingzaag

Er bestaan vele verschillende typen kettingzagen. Hoe kun je al die soorten van elkaar onderscheiden? Een eerste indeling die we maken, gaat over de manier waarop ze worden aangedreven. Zo zijn er kettingzagen op benzine, accukettingzagen en elektrische kettingzagen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Kettingzaag op benzine: een groot vermogen

Een kettingzaag waarvan de motor wordt aangedreven door benzine, heeft over het algemeen een groot vermogen. Dat betekent dat zo’n kettingzaag een krachtige motor heeft, die voor de meeste klussen geschikt is.

Benzinekettingzagen zijn er zowel voor professionals als voor particulieren. Wilt u de zaag gebruiken voor uw werk als groenprofessional? Dan maakt u waarschijnlijk veel gebruik van uw kettingzaag en moet de machine op en top presteren, dag in dag uit. Een krachtige benzine kettingzaag is in dat geval ideaal.

Ook voor u als particulier kan een benzinekettingzaag erg handig zijn. Wilt u bijvoorbeeld een boom in uw tuin omzagen? Dat is een klus die vraagt om een wat groter vermogen. Een benzinekettingzaag is hiervoor dan ook een goede keuze.

Toch zitten er ook nadelen aan benzinekettingzagen. Ze zijn vaak groot en zwaar en ze maken nogal wat lawaai. Daarnaast zijn ze niet erg milieuvriendelijk, omdat ze benzine nodig hebben als brandstof. Bovendien moet u benzine blijven bijvullen als u werkt met een benzinekettingzaag.

Accukettingzaag: stil, milieuvriendelijk en krachtiger dan u denkt!

De algemene opvatting is dat accukettingzagen een kleiner vermogen hebben dan benzinekettingzagen. Toch volstaan ze voor de meeste klussen prima, zeker met de geavanceerde technologieën van tegenwoordig. Bij Kraakman werken we graag met de accukettingzagen van EGO. Deze kettingzagen zijn minstens zo krachtig als een benzinekettingzaag en hebben geen enkel probleem met het zagen van zware materie, zoals houtblokken, boomstronken en dikke takken. Bovendien gaan de accu’s lang mee, waardoor u lekker door kunt blijven zagen.

ego kettingzaag accu

Een lange tijd waren accukettingzagen vooral populair onder particulieren. Inmiddels zien we dat ook steeds meer groenprofessionals overstappen op een accukettingzaag. Qua prestaties doet een accukettingzaag van EGO Power+ namelijk niet meer onder voor een benzinekettingzaag.

Er is daarnaast nog een aantal bijkomende voordelen. Ten eerste is een accukettingzaag een stuk milieuvriendelijker dan een benzinekettingzaag. Er wordt immers geen CO2 uitgestoten. Een ander voordeel is dat een accukettingzaag een stuk minder herrie maakt. Wel zo fijn voor de buurman, toch? Of voor uw opdrachtgevers, als u hem professioneel gebruikt.

Elektrische kettingzaag: voor het precisiewerk

Als laatste onderscheiden we nog de elektrische kettingzaag. Die is vaak lekker licht en komt onder andere goed van pas bij het zagen van brandhout. Daarvoor kunt u echter ook een accukettingzaag gebruiken. Elektrische kettingzagen hebben namelijk het nadeel dat ze bekabeld zijn, waardoor je altijd een stopcontact in de buurt moet hebben.

Toch zijn er bepaalde situaties waarin een elektrische kettingzaag de voorkeur kan hebben. Als het gaat om precisieklussen, zoals houtsnijwerk, komt een elektrische kettingzaag vaak als beste uit de bus.

Een lange of een korte kettingzaag?

De bladlengte is de lengte van het zaagblad. Wat de meest geschikte bladlengte is, hangt af van wat u wilt gaan zagen. Voor kleine bomen, met een diameter tot 35 centimeter, volstaat een bladlengte van minimaal 30 centimeter. Wilt u een grote boom gaan zagen, met een diameter van minimaal 35 centimeter? Dan raden we een lengte van minimaal 35 centimeter aan. Voor een optimale prestatie kiest u beter zelfs nog een iets langere bladlengte, bijvoorbeeld van 40 centimeter.

Als u alleen dunne takken of haardhout hoeft te zagen, of als u de heg wilt snoeien met uw kettingzaag, is de bladlengte van minder groot belang. De meeste kettingzagen kunnen dit soort lichte klussen wel aan, ongeacht de bladlengte.

Hoe krachtig moet mijn kettingzaag zijn?

Hoe groter het vermogen, hoe krachtiger de kettingzaag. Kettingzagen met een groter vermogen, zijn vaak qua formaat ook iets groter. Denk eraan dat een grote kettingzaag wat moeilijker te gebruiken is. Heeft u nog weinig ervaring met een kettingzaag? Dan is het slim om voor een kleiner model te gaan, mits die qua vermogen volstaat.

Watt, kilowatt of volt

Het vermogen van de kettingzaag wordt voor de verschillende aandrijvingen anders uitgedrukt. Bij benzinekettingzagen, drukken we het vermogen uit in kilowatt (kW). Het vermogen van een benzinekettingzaag is sowieso al groot, vaak groter dan het vermogen van de zwaardere elektrische- en accukettingzagen.

Bij elektrische kettingzagen, wordt het vermogen uitgedrukt in watt. De lichtste elektrische kettingzaag heeft een vermogen van 710 watt. De zwaarste kettingzaag heeft een vermogen van 2.400 watt.

Denkt over een accukettingzaag? Dan wordt het vermogen uitgedrukt in volt. Lichte kettingzagen zitten op een voltage van rond de 20. Bij zwaardere kettingzagen komt het voltage al snel boven de 50 uit.

Welk vermogen heeft mijn kettingzaag nodig?

Maar wanneer heeft u nu een groot vermogen nodig? Dat is afhankelijk van wat u wilt zagen of snoeien. Voor licht snoeiwerk, zoals het snoeien van de heg, heeft u geen zwaar vermogen nodig. De lichtste elektrische- en accukettingzagen volstaan hiervoor prima.

Wilt u echter dikke bomen gaan snoeien, met een diameter groter dan 35 centimeter? Dan is vermogen erg belangrijk. Kies voor een benzinekettingzaag met een zwaar vermogen, een elektrische kettingzaag met een vermogen van minimaal 2.000 watt of een accukettingzaag van minimaal 50 volt, zoals de EGO Power+ kettingzaag.

Voor wat minder dikke bomen, volstaat een kettingzaag met een gemiddeld vermogen. Alle benzinekettingzagen zijn hiervoor sterk genoeg. Ga bij een accukettingzaag uit van een voltage van minimaal 40. Met een elektrische kettingzaag krijgt u de klus vanaf een vermogen van zo’n 1.500 watt geklaard.

kettingzaag kiezen

De snelheid van het zagen

Een laatste punt om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe kettingzaag, is de kettingsnelheid. De kettingsnelheid wordt uitgedrukt in meter per seconde (m/s) en bepaalt hoe snel u kunt zagen met uw kettingzaag.

De snelste kettingzagen bereiken een snelheid van wel 20 m/s. De traagste halen de 10 m/s nog amper. Of u een snelle of een trage kettingzaag kiest, hangt af van uw eigen geduld. Vaak wordt hier de gulden middenweg gekozen. De meeste kettingzagen hebben een kettingsnelheid tussen de 12 en 16 m/s en dat is voor de meeste gebruikers prima.

Persoonlijk advies nodig over welke kettingzaag u het beste kunt kiezen?

Als u een kettingzaag moet kiezen, moet u over veel aspecten nadenken. Het belangrijkst is dat u goed weet waar u uw kettingzaag voor gaat inzetten. Op basis daarvan kunt u bepalen welke aandrijving, welk vermogen en welke bladlengte u nodig heeft.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de kettingzagen van Kraakman? Bekijk dan onze accukettingzagen van EGO. Wilt u graag persoonlijk advies over welke kettingzaag het meest geschikt is voor u? Neem dan gerust contact met ons op voor vakkundig advies. Ons team van deskundige medewerkers helpt u graag.