Welke zitmaaier is de beste voor mijn gazon?

19 maart

Welke zitmaaier is de beste voor mijn gazon?

19 maart

Een mooi en verzorgd gazon is voor veel mensen belangrijk om te kunnen genieten van een mooie tuin of erf. De juiste gazonmaaier is hierin een belangrijke factor.

Maar welke zitmaaier is de beste? Waar moet je op letten als je een zitmaaier wilt kopen?

Via onderstaande tips en feiten geven we je graag een advies.

Jouw situatie in beeld voor de beste zitmaaier

De beste keuze voor een zitmaaier is afhankelijk van de indeling van jouw tuin en voorkeuren.

Heb jij veel perkjes met bochten en obstakels, óf juist een verstrekkend gazon waar je eenvoudig kunt maaien? Jouw situatie is erg belangrijk in de keuze voor de juiste zitmaaier.

Een groot oppervlak gazon? Kies voor een tuintractor met maaidek!

Bij een tuin met een groot grasoppervlak en weinig obstakels biedt een tuintractor met maaidek uitkomst. Voor het ‘recht toe, recht aan‘ maaien is dit type zitmaaier met hydrostatische aandrijving (één pedaal vooruit, één pedaal achteruit) ideaal.

Ook voor maaiwerk op lichte hellingen of minder vlakke oppervlakten is de tuintractor uitermate geschikt, mede dankzij de keuze voor een vierwiel-gestuurde trekker.

Het grote voordeel van een tuintrekker is de brede inzetbaarheid. Naast maaien kun je middels diverse aanbouwdelen (zoals een aanhanger, beluchter, sneeuwschuif of onkruidborstel) nog veel meer.

Zo is jouw zitmaaier het hele jaar te gebruiken voor diverse klusjes in de tuin.

aanhanger john deere tuintractor

Afhankelijk van het vermogen (van 10,2 pk tot wel 22,4 pk), de snelheid ( tot wel 11,7 km/u) en de capaciteit van het maaidek (van 92 tot 137 centimeter breed) is een John Deere zitmaaier geschikt voor een maaioppervlakte variërend van 3000 tot 6000, 6000 tot 8000 en meer dan 8000 vierkante meter.

Bochten, perkjes en andere obstakels? Kies voor wendbaarheid!

Heeft jouw tuin veel bochten, perkjes en andere obstakels? Kies dan voor wendbaarheid en comfort met een zero-turn maaier. Deze opvallende zitmaaiers hebben een draaicirkel van 360 graden en draaien met gemak om hun eigen as.

De besturing met hendels bij een zero-turn zitmaaier is erg prettig en zorgt ervoor dat je jouw hele tuin netjes kunt maaien. Dus ook de lastig te bereiken gedeeltes!

zero turn maaier john deere

De grootste voordelen van dit type zitmaaier zijn de eenvoudige besturing en uitzonderlijke wendbaarheid, zodat maaien bij obstakels in het perceel (zoals perkjes, paaltjes, bomen, struiken en bochten) geen enkel probleem is.

De mogelijkheden in de breedte van het maaidek bij een John Deere Ztrak zero-turn maaier variëren van 107 tot 122 centimeter. Hiermee is de zero-turn maaier geschikt voor een maaioppervlak tot 8000 vierkante meter.

zero turn maaiers john deere

Of je nu kiest voor een zero-turn maaier of een tuintrekker: gebruik ook altijd een grastrimmer. Hiermee kun je de strakke randen van jouw tuin perfect bijhouden.

Het gras opvangen, mulchen of achterlaten met een zij-uitworp?

Zowel de tuintrekker, als de zero-turn maaier hebben diverse mogelijkheden voor het afvoeren van het gras. Gras opruimen of laten liggen? De keuze is aan jou!

Natuurlijk helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Daarom lichten we hieronder de verschillende afvoermogelijkheden toe.

Opvangen: opgeruimd staat netjes

Door het gras op te vangen, blijft het oude gras niet liggen. Al het gemaaide gras gaat naar een opvangbak aan de achterzijde van jouw maaier.

Je hoeft niets op te ruimen, wat het maaien extra plezierig maakt.

opvangsysteem tuintractor zitmaaier

Een opvangsysteem is standaard te verkrijgen bij een tuintractor met maaidek (zie hierboven). Bij een zero-turn maaier is dit een oplossing die doorgaans optioneel wordt geboden (zie hieronder).

zero turn opvangsysteem zitmaaier

Wil jij kunnen opvangen én uitwerpen? Verwijder dan eenvoudig de opvangbak, zodat het gras via de achteruitworp wordt afgevoerd en terug op je gazon terecht komt (zie hieronder).

Achteruitworp voor zitmaaier john deere

Mulchen: maaien en natuurlijk bemesten

Bij mulchen wordt het gras tijdens het maaien in kleine stukken gehakt, waardoor het direct als natuurlijke bemesting dient. Zo kunnen de voedingsstoffen van het gemaaide gras terug naar de bodem.

Let wel op dat het gras niet te lang wordt, zodat het gras fijn gehakt kan worden en er geen zichtbare resten achterblijven.

Wij adviseren om de maaifrequentie bij een mulchmaaier te verhogen, afhankelijk van de groeisnelheid van je gras.

mulchen zitmaaier john deere

Indien je maait met een mulch-maaidek raden wij aan om het gras na verloop van tijd te verticuteren. Hierdoor voorkom je een verdichting van de grasmat en blijft je gazon mooi groen.

Zowel bij de zero-turn maaier als bij de tuintractor kunt je kiezen voor een mulch-dek.

Zij-uitworp:

Wil jij minder frequent maaien of heb je doorgaans langer gras? Kies dan voor een maaier met zij-uitworp.

Een zitmaaier met zijwaartse uitworp voert het gras eenvoudig af, zonder dat je een opvangbak hoeft te legen.

De zitmaaier met zij-uitworp is de meest tijdsefficiënte keus en is zowel bij een tuintrekker met maaidek als bij een zero-turn maaier mogelijk.

zij uitworp zitmaaier john deere

Welke zitmaaier is de beste?

De beste zitmaaier, is de zitmaaier die het beste bij jouw situatie past: er is geen goed of fout.

In onderstaande tabel vind je een samenvatting van de twee zitmaaier modellen die we hierboven hebben toegelicht. Gebaseerd op jouw tuin en de eigenschappen die je belangrijk vindt, kies je de beste zitmaaier zelf uit.

Tuintractor Zero-turn maaier
Heeft jouw tuin…
Weinig obstakels en perkjes X
Veel bochten, perkjes en obstakels X
Grasoppervlakte van max. 8.000 X
Grasoppervlakte van meer dan 8.000 X
Belangrijke verschillen
Hogere snelheid en wendbaarheid X
Meerdere toepassingen, naast maaien X

Wil jij een persoonlijk zitmaaier-advies?

Twijfel je nog over welke zitmaaier het beste bij jouw tuin past? En heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Dan ben je bij Staadegaard van harte welkom.

Neem contact op of bezoek één van onze vestigingen in Lieshout, Haelen, Wijchen of Wittem.

Niet alleen onze expertise, maar ook de koffie staat voor je klaar!